Què puc fer per garantir el dret al refugi?

Quins recursos o serveis fan falta?

 • allotjament: habitatges i equipaments residencials, en cessió gratuïta o lloguer social o assequible
 • cessió d’espais formatius
 • acompanyament personal, escolar i familiar
 • formació d’adults i infants
 • prestacions de serveis de salut complementaris
 • activitats de lleure i esports
 • traducció i interpretació
 • mediació intercultural

Com puc oferir-los?

 • Cal omplir aquest formulari i presentar-lo a l’Ajuntament on hi hagi el recurs o servei. Més informació a Tràmits Gencat.
 • L’acollida cal fer-la de forma coordinada i des de la proximitat. Per això, cal que el nostre Ajuntament ho sàpiga.

Donacions econòmiques:

Fer donacions econòmiques a les entitats que fan l’acollida de persones refugiades a Catalunya o a les que treballen sobre el terreny en les zones en conflicte:

 • Plataforma Asil.cat: reuneix les ONG que treballen en l’acollida a Catalunya
 • Lafede.cat: entitats que treballen en origen
 • Stop mare mortum: entitat que treballa per les persones refugiades en trànsit

concepte

I, a més, pots seguir les propostes que ens fa Lafede.cat:

 

1) Forma’t i informa. Col·labora en estendre la preocupació sobre aquests temes. Pots difondre informació sobre les causes de la crisi, o sobre el tema de l’asil i el refugi. Pots implicar la teva associació de veïns, cooperativa, associació esportiva o cultural. Lafede.cat té una agenda on es publiquen activitats de formació i accions reivindicatives.

2) Exigeix als diferents partits i administracions que pressionin perquè s’atengui i reubiqui les persones refugiades. Esbrina què està fent el teu ajuntament o el govern català pels refugiats a nivell polític i de quina manera pressionen el Govern espanyol perquè els atengui. Organitza’t perquè es presentin mocions al teu ajuntament i interpel·la els polítics a les xarxes socials.

3) Informa’t si està previst que arribin persones refugiades al teu ajuntament. Els ajuntaments estan coordinant l’acollida amb entitats locals que s’encarreguen de cobrir el més bàsic (habitatge, educació i atenció sanitària), però la ciutadania és imprescindible en l’acompanyament per a la seva incorporació a la vida social quotidiana.

4) Exigeix que els teus impostos serveixin per ajudar els refugiats. Esbrina què està fent el teu ajuntament o el Govern de Catalunya pels refugiats a nivell econòmic. Pressiona perquè hi hagi polítiques i recursos estables per ajudar les persones refugiades aquí i arreu, ara i demà.

5) Ciberactua. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees. Cal exigir al Govern espanyol i a les institucions europees una resposta ràpida i efectiva, i el compliment dels seus compromisos.

6) Fes treball educatiu a l’escola, l’esplai, l’agrupament escolta o a casa teva. Cal explicar a la canalla què està passant. Moltes organitzacions disposen de materials educatius per treballar aquests temes. Més idees en aquest post.

7) Fes-te activista d’organitzacions, campanyes o plataformes de denúncia de les actuals polítiques migratòries i d’asil de la UE i dels seus estats membres. La crisi dels refugiats està molt relacionada amb el tema de les migracions internacionals i de la xenofòbia.

8) Ofereix-te com a voluntari/a o activista a les organitzacions especialitzades en asil i refugi. A Catalunya ja hi ha persones refugiades o esperant que se’ls reconegui com a tals. I cada dia arriben més refugiats per Ceuta i Melilla.Asil.cat reuneix les ONG que els acompanyen. En general disposen de poc personal i el prioritzen per atendre els refugiats. Potser triguen en respondre, cal tenir una mica de paciència.

9) Fes donatius econòmics a les organitzacions especialitzades que treballen als països de primera acollida, de trànsit, o aquí a Catalunya. Molt millor si et fas soci/a. El suport puntual és molt bo, però les ajudes regulars permeten planificar i organitzar-se millor.Lafede.cat ha fet un llistat d’ONG que treballen sobre el terreny i en els països de trànsit. Asil.cat reuneix les ONG que s’ocupen de l’acollida.

10) Col·labora com a soci/a, voluntari/a, activista o ciberactivista amb qualsevol organització que treballi en cooperació internacional o defensa de la pau i els drets humans. Sense desigualtats, sense guerres i sense vulneració dels drets humans no hi hauria crisi dels refugiats. Cal entendre i atendre els problemes que causen aquestes crisis. És una manera indirecta d’ajudar els refugiats i l’única forma d’aconseguir que el nombre de refugiats no continuï creixent.

Recorda: la solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. Les persones refugiades també necessiten el nostre suport i la nostra atenció quan no són notícia.